Search Timetable Here

Showing posts with label Haryana GK. Show all posts
Showing posts with label Haryana GK. Show all posts

हरियाणा की साहित्यिक जानकारी

हरियाणा के प्रमुख लेखक और साहित्य की जानकारी 

प्रश्न- हरियाणा के सूर्य कवि के रूप में किसे जाना जाता है?
उत्तर- पंडित लख्मीचंद
प्रश्न- हरियाणा के राज्यकवि कौन थे?
उत्तर- उदयभानू हँस
प्रश्न- हरियाणा का कबीर किसे कहा जाता है?
उत्तर- श्री रघुविन्द्र यादव
प्रश्न- हरियाणवी भाषा का पहला उपन्यास कौन-सा है?
उत्तर- झाड़ूफिरी 
प्रश्न- हरियाणा साहित्य अकादमी की पत्रिका का क्या नाम है?
उत्तर- हरिगंधा 
प्रश्न- हरियाणा केसरी पंडित नेकीराम शर्मा ने भिवानी से कौन-सी पत्रिका का सम्पादन किया?
उत्तर- सन्देश 
प्रश्न- स्वतंत्रता सेनानी श्रीराम शर्मा ने किस पत्रिका का सम्पादन किया?
उत्तर- हरियाणा तिलक 
प्रश्न- बाबू बालमुकुन्द का जन्म कब और कहाँ हुआ?
उत्तर- 14 नवम्बर, 1965 को गुडियानी जिला रेवाड़ी में |
प्रश्न-  बाबू बालमुकुन्द गुप्त की सबसे चर्चित कृति कौन सी है?
उत्तर- शिवशम्भू का चिट्ठा 
प्रश्न- बाबू बालमुकुन्द गुप्त की स्मृति में हरियाणा से कौन-सी साहित्यिक पत्रिका निकलती है ?
उत्तर- बाबूजी का भारतमित्र 
प्रश्न- पं. माधवप्रसाद मिश्र का जन्म कहाँ और कब हुआ?
उत्तर- गाँव कुंगड़ जिला भिवानी में 1871 में|
प्रश्न- पं. माधवप्रसाद मिश्र ने किन अख़बारों में काम किया?
उत्तर- सुदर्शन और ब्राह्मण 
प्रश्न- शिवनारायण शास्त्री ने किन कृतियों की रचना की?
उत्तर- छत्र बोधिनी और स्त्री कर्तव्य शिक्षा 
प्रश्न- छ्ज्जुराम की कृतियों की नाम बताएं |
उत्तर- पाणिनीय हिंदी व्याकरण  तथा कुरुक्षेत्र महात्म्य 
प्रश्न- भदंत आनंद कौसल्यायन की प्रसिद्ध कृति कौन सी है?
उत्तर- भिक्षु के पत्र 
प्रश्न- प्रसिद्ध लेखक विष्णु प्रभाकर का हरियाणा के किस नगर से संबंध है?
उत्तर- हिसार 
प्रश्न- विष्णु प्रभाकर की प्रसिद्ध कृति कौन सी है?
उत्तर- आवारा मसीहा 
प्रश्न- हरियाणा में कहानी लेखन महाविद्यालय कहाँ स्थित है?
उत्तर- अम्बाला छावनी 


Haryana G.K. from HSSC Written Tests held in 2017

Q 1. Where was the first Post Office Passport Seva Kendra opened in Haryana? 
A. Karnal B. Faridabad C. Hisar D. Sonipat
Ans. Karnal 
Q 2. Which city was the capital of Harsha Vardhana? 
A. Indraprastha B. Swarnaprastha C. Panipat D. Thanesar
Ans. Thanesar
Q 3. Who played the role of Mahavir Singh Phogat in the movie Dangal? 
A. Shah Rukh Khan B. Salman Khan C. Aamir Khan D. Saif Ali Khan
Ans. Aamir Khan 
Q 4. Bhat-Bharti, Satyagrahi Prahlad, Meera, Matwali and Satsai were poetic works of ________ . 
A. Khushiram Sharma B. Shriram Sharma 
C. Tulsidas Sharma Dinesh D. Deendayal Sharma
Ans. C. Tulsidas Sharma Dinesh
Q 5. River Yamuna is the second largest tributary of _______ . 
A. Ganges B. Indus C. Narmada D. Sutlej
Ans. Ganges
Q 6. Who among these cricketers claimed 400 wickets and 5000 runs?
A. Ajit Agarkar B. Amit Mishra C. Kapil Dev D. Manoj Prabhakar
Ans. Kapil Dev 
Q 7. The National Dairy Research Institute is situated in _________. 
A. Faridabad B. Rewari C. Sonipat D. Karnal
Karnal
Q 8. In which district is Banawali situated, where evidence of the Indus Valley Civilization was found? 
A. Karnal B. Fatehabad C. Rewari D. Kurukshetra
Ans. Fatehabad
Q 9. Who is the current Governor of Haryana? 
A. Padmanabha Acharya B. Kaptan Singh Solanki 
C. Banwarilal Purohit D. Ram Nath Kovind
Ans. Kaptan Singh Solanki 
Q 10. Who is the leader of the Indian National Lok Dal? 
A. Bhupendar Singh Hooda B. Chaudary Bansi Lal 
C. Pawan Pandit D. Om Prakash Chautala
Ans. Om Prakash Chautala
Q 11. The official language of Haryana is _______ . 
A. Haryanvi B. Punjabi C. Tamil D. Hindi
Ans. Hindi
Q 12. Which among the under mentioned rivers, does NOT flow in Haryana? 
A. Ghaggar B. Gomti C. Yamuna D. Indori
Ans. Gomti 
Q 13. _______ was declared as the 22nd district of Haryana. 
A. Charkhi Dadri B. Yamunanagar C. Jind D. Mewat
Ans. Charkhi Dadri 
Q 14. _______ is the oldest All India Radio in Haryana. 
A. Kurukshetra B. Gurgaon C. Hisar D. Rohtak
Ans. Rohtak
Q 15. ___________ was the first film in Haryanvi language. 
A. Chandrawal B. Dharti C. Beera Shera D. Bahurani
Ans. Dharti
Q 16. Baisakhi festival is celebrated in the month of _________.
A. January B. October C. September D. April
Ans. April
Q 17. Loor dance is generally performed during the festival of __________. 
A. Holi B. Diwali C. Sankaranti D. Navratri
Ans. Holi 
Q 18. The State bird of Haryana is ___________ . 
A. Black Mynah B. Black Cuckoo C. Eagle D. Black Francolin
Ans. Black Francolin
Q 19. King Pulakesin II, who defeated Harsha Vardhana, belonged to _______ dynasty. 
A. Kadamba B. Pallava C. Pushyabhuti D. Chalukya
Ans. Chalukya
Q 20. Who was appointed Haryana's brand ambassador for 'Beti Bachao, Beti Padhao'? 
A. Sakshi Malik B. Sania Mirza C. Mary Kom D. Saina Nehwal
Ans. Sakshi Malik
Q 21. Who among the following is referred to as “Gandhi of Haryana”? 
A. Gopala Krishna Gokhale B. Mool Chand Jain 
C. Sardar Vallabhai Patel D. Subhash Chandra Bose
Ans. Mool Chand Jain
Q 22. Akshay Kumar won the National award for his movie ________ . 
A. Air lift B. Houseful 3 C. Dishoom D. Rustom
Ans. Rustom
Q 23. Which among the following dams is located in Haryana? 
A. Bhakra Nangal Dam B. Anangpur Dam C. Damsal Dam D. Ranjit Sagar Dam
Ans. Anangpur Dam
Q 24. River Yamuna enters Haryana from __________ district. 
A. Faridabad B. Karnal C. Yamunanagar D. Gurugram
Ans. Yamunanagar
Q 25. Which is the first University in Haryana? 
A. Chaudhary Charan Singh Haryana Agricultural University 
B. Central University of Haryana 
C. Maharishi Dayanand University 
D. Guru Jambheswar University of Science and Technology
Ans. Chaudhary Charan Singh Haryana Agricultural University
Q 26. Which district in Haryana has the maximum forest cover? 
A. Kurukshetra B. Karnal C. Panchkula D. Faridabad
Ans. Panchkula
Q 27. Which is the most famous buffalo breed in Haryana? 
A. Sahiwal B. Gir C. Murrah D. Tharparkar
Ans. Murrah
Q 28. Haryana's National Institute of Technology (NIT) is located in _______ . 
A. Karnal B. Kurukshetra C. Sonepat D. Faridabad
Ans. Kurukshetra 
Q 29. Haryana occupies ____ % of the total land area in the country. 
A. 1.34 B. 2.58 C. 3.25 D. 2.76
Ans. 1.34
Q 30. Haryana is surrounded by Delhi on _________ sides. 
A. 2 B. 1 C. 3 D. 4
Ans. 3
Q 31. Randeep Hooda is a/an _____. 
A. Politician B. Actor C. Cricketer D. Wrestler
Ans. Actor
Q 32. According to __________ Haryana is originated from the word 'Aryana' 
A. A.C. Das B. R.K. Mukherji C. Dr. H.R. Gupta D. D.N. Jha
Ans. Dr. H.R. Gupta
Q 33. The dance form where female roles are played by men in Haryana is _____. 
A. Loor B. Gugga C. Phag D. Saang
Ans. Saang
Q 34. Where is the Glass mosque located? 
A. Gurugram B. Rohtak C. Yamunanagar D. Sirsa
Ans. Rohtak

Haryana General Knowledge from HSSC Exams 2017

Q 1. _________ won the National award for movie 'Rustom'. 
A. Salman Khan B. Aamir Khan C. Akshay Kumar D. Ajay Devgan
Ans. Akshay Kumar 
Q 2. Tirath Darshan scheme in Haryana is for __________. 
A. Senior citizen B. Destitute women C. Unemployed youth D. Ex-servicemen
Ans. Senior citizen
Q 3. Sakshi Malik won the ___________ medal in the Rio Olympics 2016. 
A. Bronze B. Gold C. Silver D. Platinum
Ans. Bronze 
Q 4. __________ is the busiest Indian railway station in Haryana in terms of frequency of trains. 
A. Ambala Cantonment Railway Station B. Chandimandir Cantonment 
C. Bahadurgarh D. Bhiwani
Ans. Ambala Cantonment Railway Station
Q 5. Pandit Neki Ram was nick named ________. 
A. Bhakti Kesari B. Swarna Kesari C. Punjab Kesari D. Haryana Kesari
Ans. Haryana Kesari
Q 6. "Yuddha Charita" was written by ________. 
A. Khushiram Sharma B. Uday Banu Hans C. Anupam Aftab D. Leeladar Dukhi
Ans. Khushiram Sharma
Q 7. ___________ published a weekly magazine 'Sandesh' from Bhiwani. 
A. Radhakrishna Mishra B. Balmukund Gupta 
C. Madhav Prasad Mishra D. Pandit Neki Ram Sharma
Ans. Pandit Neki Ram Sharma
Q 8. Which district in Haryana has the least forest cover? 
A. Fatehabad B. Faridabad C. Palwal D. Bhiwani
Ans. Fatehabad 
Q 9. River Yamuna forms the ___________ border between Haryana & Uttar Pradesh. 
A. Western B. Northern C. Eastern D. Southern
Ans. Eastern
Q 10. Which among the passenger car manufacturing company is located in Gurugram? 
A. Maruti B. Hyundai C. Volkswagan D. Fiat
Ans. Maruti 
Q 11. Shori market in Rohtak is Asia's second largest _______ market. 
A. Cloth B. Jute C. Grain D. Auto spares
Ans. Cloth
Q 12. Karnal is believed to be founded by King _________. 
A. Duruyodhana B. Yudhishtra C. Karna D. Shakuni
Ans. Karna 
Q 13. Minister of External Affairs, Ms. Sushma Swaraj hails from ________. 
A. Karnal B. Rohtak C. Faridabad D. Ambala
Ans. Ambala
Q 14. _________ district is known as "Choti Kashi". 
A. Kaithal B. Gurugram C. Hisar D. Rohtak
Ans. Kaithal
Q 15. Which dance form is performed by both men & women? 
A. Daph B. Loor C. Gugga D. Jhumar
Ans. Daph
Q 16. Sthaneswar Mahadev temple is situated in ___________ 
A. Thanesar B. Narnaul C. Yamunanagar D. Sonepat
Ans. Thanesar
Q 17. The new name of Gurgaon is _________ . 
A. Nuh B. Gaugram C. Gurugram D. Nayagram
Ans. Gurugram
Q 18. _________ scaled Mt. Everest from both Nepal and China sides. 
A. Malvath Poorna B. Anita Kundu C. Santosh Yadav D. Premlata Agarwal
Ans. Anita Kundu
Q 19. Dayachand Mayna is a renowned ________ from Haryana. 
A. Film actor B. Sports person C. Politician D. Poet and folklore artist
Ans. Poet and folklore artist
Q 20. Who among the following was known as the 'Kalidas of Haryana'? 
A. Deep Chand Bahman B. Dhanpat Singh C. Pt. Mange Ram D. Baje Bhagat
Ans. Deep Chand Bahman 
Q 21. Which of these crops is grown highest in Haryana? 
A. Rice B. Pulses C. Jowar D. Wheat
Ans. Wheat
Q 22. _______ is known as the "Kashi of Hayana" 
A. Bhiwani B. Sonipat C. Panipat D. Rewari
Ans. Bhiwani
Q 23. Haryana State animal is the ______ . 
A. Swamp Deer B. Blackbuck C. Musk Deer D. Hangul
Ans. Blackbuck
Q 24. Indian Institute of Management is situated in which one of the following cities of Haryana? 
A. Rohtak B. Sirsa C. Karnal D. Faridabad
Ans. Rohtak 
Q 25. Which Haryana city is the highest ranked among the cleanest cities as per Swachh Survekshan 2017? 
A. Panchkula B. Sonipat C. Faridabad D. Karnal
Ans. Karnal
Q 26. Rajasthan is the first state to make mandatory the minimum qualification for candidates contesting Panchayat elections. Which is the second state? 
A. Punjab B. Tamil Nadu C. Kerala D. Haryana
Ans. Haryana
Q 27. _________ is famous for traditional metal work, especially brassware. 
A. Hisar B. Sonipat C. Rewari D. Palwal
Ans. Rewari
Q 28. The smallest district in Haryana is ______ . 
A. Panchkula B. Gurugram C. Bhiwani D. Sonipat
Ans. Panchkula
Q 29. Sohna Car rally is a rally of _________ . 
A. Small cars B. Caravan C. Vintage cars D. Mini Trucks
Ans. Vintage cars
Q 30. Which one of the following festivals is held annually in Kurukshetra? 
A. Mango Mela B. Gita Jayanti Samaroh 
C. Heritage festival D. Baisakhi festival
Ans. Gita Jayanti Samaroh 
Q 31. Which one of these dance forms is NOT a dance form of Haryana? 
A. Bhangra B. Phag C. Dhamal D. Swang
Ans. Bhangra


Haryana G.K. from HSSC Question Papers

Q 1. Who is the Finance Minister of the Haryana cabinet? 
A. Captain Abhimanyu B. Anil Vij 
C. Ram Bilas Sharma D. Om Prakash Dhankar
Ans. Captain Abhimanyu
Q 2. Mangal Nagar Vikas Yojana is a scheme for development of _______ areas in Haryana. 
A. Rural B. Tribal C. Hilly D. Urban
Ans. Urban
Q 3. Kalpana Chawla was born in ______. 
A. Hisar B. Rohtak C. Karnal D. Sirsa
Ans. Karnal
Q 4. ______ is the boxer from Haryana who turned into professional boxer. 
A. Vijender Singh B. Sushil Kumar C. Manoj Kumar D. Jagdish Singh
Ans. Vijender Singh
Q 6. Kalidas wrote _________ 
A. Mahabharata B. Ramyana C. Harshacharita D. Raghuvamsa
Ans. Raghuvamsa
Q 7. Mr. Vishnu Prabhakar was a __________. 
A. Hindi writer B. Politician C. Sports person D. Dancer
Ans. Hindi writer
Q 8. Jaswant Singh Tohanvi contributed to Haryana _________. 
A. poetry B. sports C. theatre D. politics
Ans. theatre
Q 9. The first state poet of Haryana was _______. 
A. Uday Bhanu Hans B. Bhai Paramanand 
C. Khushiram Sharma D. Ayodhya Prasad Goyaliya
Ans. Uday Bhanu Hans
Q 10. ______ is the headquarters of Mewat district? 
A. Jhajjar B. Nuh C. Kaithal D. Jind
Nuh 
Q 11. River Yamuna forms the eastern border between Haryana and 
_______. 
A. Uttar Pradesh B. Himachal Pradesh C. Delhi D. Punjab
Ans. Uttar Pradesh
Q 12. Chaudhary Charan Singh Haryana Agriculture University is located in ________. 
A. Hisar B. Rohtak C. Sirsa D. Ambala
Ans. Hisar
Q 13. Haryana state is divided into 4 Mandals or divisions. Which one is not a Mandal? 
A. Rohtak B. Faridabad C. Ambala D. Hisar
Ans. Faridabad
Q 14. National Bureau of Animal Genetic Resources (NBAGR) is situated in ________. 
A. Hisar B. Rohtak C. Karnal D. Rewari
Ans. Karnal
Q 15. Surajkund is an ancient reservoir in Faridabad district in the backdrop of the _________ hill ranges. 
A. Shivalik B. Aravalli C. Morni D. Vindhya
Ans. Aravalli
Q 16. According to the 2011 census ______ has the worst, male-female ratio among states. 
A. Bihar B. Kerala C. Haryana D. Uttar Pradesh
Ans. Haryana
Q 17. Bhiwani district is the highest producer of mustard in Haryana. Which district is the second? 
A. Karnal B. Rohtak C. Faridabad D. Mahendragarh
Ans. Mahendragarh
Q 18. _____ is a festival in Haryana celebrated in the month of January. 
A. Baisakhi B. Lohri C. Gugga Naumi D. Gangore
Ans. Lohri
Q 19. _________ is the dance form performed exclusively by women. 
A. Daph B. Loor C. Gugga D. Phag
Ans. Loor
Q 20. Sita Mai temple is situated in _________. 
A. Karnal B. Palwal C. Rohtak D. Sonepat
Ans. Karnal 

Haryana GK from Priveous HSSC Written Exams.

Q.1. Who is the current Chief Minister of Haryana? 
A. Sheila Dixit B. Om Prakash Chautala 
C. Birender Singh D. Manohar Lal Khattar
Ans. Manohar Lal Khattar
Q.2. How many districts are there in Haryana? 
A. 22 B. 19 C. 12 D. 15
Ans. 22 
Q.3. Which of the following Central Territory is the capital of Haryana? 
A. Andaman and Nicobar B. Daman and Diu C. Chandigarh D. New Delhi
Ans. Chandigarh
Q.4. _________ scaled 8,848 meter peak of Mt. Everest and became the youngest mountaineer of Haryana. 
A. Narendra Yadav B. Anita Kundu C. Santosh Yadav D. Virendra Singh
Ans. Narendra Yadav
Q.5. First novel written in Haryanvi language is __________. 
A. Laila B. Jhadufiri C. Riwaz D. Sahitya
Ans. Jhadufiri 
Q.6. 'Sahitya Lahari' is the literary work of ________. 
A. Munshi Prem Chand B. Harivansh Rai Bachchan C. Tulsidas D. Surdas
Ans. Surdas
Q.7. _________ is the renowned poet from Haryana who took active part in 'Bhoodan movement'. 
A. Khushiram Sharma B. Bhai Parmanand 
C. Anupchand Aftab D. Uday Bhanu Hans
Ans. Bhai Parmanand
Q.8. Densely populated district of Haryana is _________. 
A. Ambala B. Faridabad C. Gurugram D. Rohtak
Ans. Faridabad
Q.9. Valmiki Ashram is located in _________. 
A. Sirsa B. Thanesar C. Hisar D. Karnal
Ans. Thanesar
Q.10. Where has the National Research Institute in Haryana been established? A. Karnal B. Faridabad C. Rewari D. Sirsa
Ans. Karnal
Q.11. Which district of Haryana ranks first in the production of mustard? 
A. Faridabad B. Ambala C. Mahendragarh D. Gurugram
Ans. Mahendragarh 
Q.12. Where is the famous and old temple of Sita Mata established at Haryana? A. Gurugram B. Sirsa C. Karnal D. Faridabad
Ans. Gurugram
Q.13. Vidhur Pension Yojana in Haryana is a scheme for ________. 
A. Pension to widower B. Village development 
C. Urban development D. Life Insurance for poor
Ans. Pension to widower
Q.14. ______ is the first state in India to achieve 100% rural electrification. 
A. Rajasthan B. Tamilnadu C. Haryana D. Orissa
Ans. Haryana
Q.15. Which state of the country is famous as 'Land of Milk and Curd'? 
A. Punjab B. Rajasthan C. Himachal Pradesh D. Haryana
Ans. Haryana
Q.16. ________ hosts the world's leading precision manufacturing facilities. 
A. Rohtak B. Sirsa C. Bhiwani D. Karnal
Ans. Rohtak
Q.17. Which article manufactured in Haryana is exported to foreign countries? 
A. Honda cars B. Brass Utensils C. Liberty shoes D. Atlas Cycles
Ans. Liberty shoes
Q.18. Which of the following dance is performed by haryanavi women? 
A. Kalbeliya B. Teej Dance C. Kathak D. Bharatnatyam
Ans. Teej Dance
Q.19. The father of Haryana state's folk theatre, Ali Baksh hails from ______? 
A. Bhiwani B. Rewari C. Panipet D. Rohtak
Ans. Rewari
Q.20. The turban, worn by males in Haryana is known as ____. 
A. Dastaar B. Paggri C. Hijab D. Khandwa
Ans. Khandwa

Haryana Forest GK

Q.1 HFDC stands for ?
Ans. Haryana Forest Development Corporation

Q. 2 Total forest cover area of Haryana is ?
Ans. Forest and Tree Cover of the Haryana state is 6.49% of its geographical area.

Q. 3 How many percent area of Haryana is under forests ?
Ans. 3.9% area is under notified forests.

Q. 4  As per India State of Forest Report, FSI, 2013 how much forest cover in Haryana state?
Ans. Forest Cover in the state is 1586 sq.km which is 3.59% of the state's geographical area

Q. 5 How much tree cover area in Haryana ?
Ans. Tree Cover in the state is 1282 sq. km which is 2.90% of the geographical area.

Q. 6 When first National Forest Policy was pronounced ?
Ans. 1894

Q. 7 When was the National Forest Policy revised ?
Ans. First time in 1952 and than in 1988

Q. 8 What is the Principal aim of the National Forest Policy, 1988 (NFP) ?
Ans. The Principal aim of the National Forest Policy, 1988 (NFP) is to ensure environmental stability and maintenance of ecological balance.

Q. 9 How much category wise forest area in Haryana ?
Ans. The State’s total forest area is spread over 0.155 million hectare (about 3.52%). Out of this 15.99% are reserved, 74.36% protected, 1.06% unclassed and 8.59% other notified forests.

Q. 10 How much type of forests in Haryana?
Ans. Forest types of Haryana are Tropical Dry Deciduous in north-eastern region; Tropical Moist Deciduous in Shiwalik region; and Tropical Thorn Forests in western region.

Q. 11 What are the objectives of State forest policy 2006 ?
Ans. The basic objectives that should govern the State Forest Policy of Haryana are; 
• Afforestation for maintenance of environmental stability and restoration of ecological balance affected by serious depletion of forests, woodlands and water. 
• Conserving bio-diversity in natural forests of the State, containing genetic resource base of the rare species. 
• Development and protection of habitat in protected areas. 
• Conservation and development of water resources in forests. 
• Checking the denudation of forests. 
• Increasing the productivity of forests to meet the essential needs of people on sustainable basis by using genetically superior seedlings and better management practices. 
• Checking soil erosion in the catchments of the rivers, rivulets and reservoirs for soil and water conservation. 
• Checking the extension of sand dunes in the semi-arid areas of the State to save the infrastructure in that region. 
• Reclamation of salt effected areas irrespective of the ownership by afforestation techniques. 
• Increasing tree cover in the State through afforestation and social forestry programmes on wastelands. 
• Production of industrial wood from non-forest lands by promoting agroforestry. 
• Encouraging efficient utilisation of forest produce and also promoting wood substitutes. 
• Creating a massive people’s movement with the involvement of women and school children, for achieving these objectives and to minimise pressure on natural forests. 
• Institution building at village level for Joint Forest Management and participation in Forestry activities. 
• Formation of self help groups, particularly of women for their empowerment through forestry based and other income generation activities. 
• Conservation and development of medicinal plants. 
• Development of eco-tourism. 
• Development of timber markets for stabilizing the prices of forest produce.

Q. 12. According to National Forest Policy 1988 how much area should reamain under forest cover?
Ans. National Forest Policy 1988 has set a goal to bring one third of Country’s area under forest and tree cover.

Q. 13 Why Haryana can not achieve the goal of 33% forest cover?
Ans. Because Haryana has 81% agriculture land.

Q. 14 What goal Haryana has set for forests?
Ans. Goal is to bring forest and tree cover to 20% in a phased manner.

Q. 15 Which act are in force to protect forests?
Ans. (i)  Indian Forest Act, 1927; 
(ii) Wildlife Protection Act, 1972 (Amended in 1991 and 2002); 
(iii) Forest (Conservation) Act, 1980; 
(iv) Punjab Land Preservation Act, 1900. 

Q. 16 JFM stands for ?
Ans. Joint Forest management

Q. 17 Haryana Forest Policy was made in -
Ans. 2006 

Q. 18 When was Women Empowerment Cell under Forest Department of Haryana created ?
Ans. 24.06.2011

Q. 19 National Parks in Haryana are-
Ans. i. Sultanpur National Park, District Gurgaon
ii. Kalesar National Park, District Yamunanagar

Q. 20 Wildlife Sanctuaries in Haryana are- 
Ans. Kalesar Wildlife Sanctuary, District Yamunanagar 2. Bir Shikargah Wildlife Sanctuary, District Panchkula 3. Chhilchhila Wildlife Sanctuary, District Kurukshetra 4. Nahar Wildlife Sanctuary, District Rewari 5. Abubshahar Wildlife Sanctuary, District Sirsa 6. Bhindawas Wildlife Sanctuary, District Jhajjar 7. Khaparwas Wildlife Sanctuary, District Jhajjar 8. Khol Hi-Raitan Wildlife Sanctuary, District Panchkula.

Q. 21 Name the Conservation Reserves in Haryana 
Ans. 1. Saraswati District Kaithal, Kurukshetra 2. Bir Bara Ban , District Jind

Q. 22 Deer Park in Haryana
Ans. Deer Park, Hisar

Q. 23 Zoos in Haryana
Ans. 1 Mini Zoo Bhiwani
2 Rohtak Zoo
3 Mini Zoo Pipli

Q. 24 Breeding Centres in Haryana 
Ans. 1 Chinkara Breeding Centre, Kairu
2 Crocodile Breeding Centre, Bhaur Saidan (Kurukshetra)
3 Vulture Conservation and Breeding Centre, Pinjore
4 Pheasant Breeding Centre, Morni
5 Peacock & Chinkara Breading Centre, Zhabua

GK Questions from HSSC Written Tests 2017

Q 25. The famous freedom fighter who was popularly known as Punjab Kesari was _________.
A. Gopal Krishna Gokhale B. Subhash Chandra Bose 
C. Sardar Vallabhai Patel D. Lala Lajpat Rai
Ans. Lala Lajpat Rai
Q 26. Who won the ICC cricketer of the year 2016? 
A. Ravichandran Ashwin B. Virat Kohli C. AB De Villiers D. Joe Root
Ans. Ravichandran Ashwin
Q 27. Who is the current Union minister for External Affairs? 
A. Manohar Parrikar B. Ravi Shankar Prasad 
C. Sushma Swaraj D. Jayant Sinha
Ans. Sushma Swaraj
Q 28. Who wrote the book "The Story of My Experiments with Truth"? 
A. Mahatma Gandhi B. A.P.J Abdul Kalam 
C. Jawaharlal Nehru D. Khushwant Singh
Ans. Mahatma Gandhi
Q 29. In which year the Sahithya Akademi Awards were awarded for the first time? 
A. 1954 B. 1955 C. 1983 D. 1988
Ans. 1955
Q 30. _________ beach is the longest beach in India. 
A. Juhu B. Kovalam C. Calangute D. Marina
Ans. Marina
Q 31. Bi-Cameral system of Legislature is one where we have ____ house/s. 
A. one B. two C. many D. four
Ans. Two
Q 32. ______ constitutes the majority of the Greenhouse gas emission. 
A. Oxygen B. Methane C. Nitrous Oxide D. Carbon Dioxide
Ans. Carbon Dioxide
Q 33. _______ is the dance form in Odisha. 
A. Kuchipudi B. Odissi C. Kathak D. Bharatanatyam
Ans. Odissi
Q 34. Second Battle of Panipat was fought in which year? 
A. 1556 B. 1545 C. 1555 D. 1526
Ans. 1556
Q 35. When was the state of Haryana formed ? 
A. 1st Dec, 1966 B. 1st Nov, 1966 C. 5th Nov, 1956 D. 1st Nov, 1968
Ans. 1st Nov, 1966 
Q 36. Faridabad district has been carved out from _________ . 
A. Sonipat B. Gurgaon C. Rewari D. Panipat
Ans. Gurgaon 
Q 37. In 1967 Jind Tahsil was bifurcated into which two tehsils ? 
A. Jind and Mewat B. Jind and Palwal C. Jind and Safidon D. Jind and Rewari
Ans. Jind and Safidon 
Q 38. Which city of Haryana is the major hub of information technology ? 
A. Faridabad B. Rewari C. Noida D. Gurugram
Ans. Gurugram
Q 39. _______ is the state tree of Haryana. 
A. Peepal B. Babul C. Mango D. Deodar
Ans. Peepal
Q 40. There are __________ Rajya Sabha members from Haryana? 
A. 5 B. 4 C. 7 D. 3
Ans. 5
Q 41. __________ is the first woman in the country to head Haryana's forest department. 
A. Hardeep Kaur B. Amarinder Kaur C. Jasvinder Kaur D. Keshav Kaur
Ans. Amarinder Kaur
Q 42. "Swang", a folk drama is traced back to _______. 
A. Pandit Ramakrishna Vyas B. Aswini Chowdary 
C. Swami Hardev D. Kishan Lal Bhat
Ans. Kishan Lal Bhat
Q 43. What was the name of Haryana in Rig veda ? 
A. Raj Haryana B. Harivi C. Haryari D. Harna
Ans. Raj Haryana
Q 44. Who wrote 'Ratnavali'? 
A. Hari Lal B. Tulsidas C. Surdas D. Harshavardhan
Ans. Harshavardhan
Q 45. Where was famous hindi story writer, Vishambar Kaushik born? 
A. Ambala B. Sirsa C. Rewari D. Kurukshetra
Ans. Ambala
Q 46. National Highway 5 passes from _______ border in east to Pakistan border in west through Haryana? 
A. Bhutanese B. Chinese C. Nepalese D. Burmese
Ans. Chinese
Q 47. Northcap University is located in __________ district. 
A. Hisar B. Ambala C. Gurugram D. Rohtak
Ans. Gurugram
Q 48. Where is the tomb of Chalis Hafij situated ? 
A. Hisar B. Faridabad C. Rewari D. Sirsa
Ans. Hisar
Q 49. Sandeep Singh is associated with which game ? 
A. Hockey B. Cricket C. Football D. Kabadi
Ans. Hockey
Q 50. High Court of Haryana functions in _________ . 
A. Gurugram B. Patiala C. Chandigarh D. Faridabad
Ans. Chandigarh
Q 51. Which freedom fighter later became Chief Minister of Haryana? 
A. Hukam Singh B. Bansi Lal C. Bhupinder Singh Hudda D. Choudhary Devilal
Ans. Choudhary Devilal
Q 52. __________ is largest wheat producing district of Haryana ? 
A. Faridabad B. Hisar C. Karnal D. Patiala
Ans. Karnal
Q 53. Bata shoe factory is located in __________ . 
A. Faridabad B. Hisar C. Karnal D. Gurgaon
Ans. Faridabad
Q 54. Who was bestowed with the title of "Haryana Kesari" ? 
A. Pt. Nekiram Sharma B. Chaudhary Charan Singh 
C. Surender Sharma D. Bansi Lal
Ans. Pt. Nekiram Sharma
Q 55. Where is the biggest animal husbandry farm of Asia situated at Haryana? 
A. Rewari B. Gurugram C. Karnal D. Hisar
Ans. Hisar
Q 56. Which of the following dance form is performed by men and women? 
A. Loor B. Gugga C. Daph D. Jhumar
Ans. Daph
Q 57. Which of these instruments is played in Manjira folk dance? 
A. Nagara B. Dafli C. Manjira D. All of these
Ans. All of these
Q 58. "Dhamal" the folk dance of Haryana is performed in __________. 
A. Hisar B. Jhajjar and Mahendergarh C. Sirsa D. Kurukshetra
Ans. hajjar and Mahendergarh
Q 59. A single cell produced as a result of fertilization in plants is called ________. 
A. zygote B. pollen C. ovule D. ovary
Ans. zygote
Q 60. Which is a Rabi crop that is sown in winter? 
A. Wheat B. Bajra C. Watermelon D. Paddy
Ans. Wheat