Thursday, January 9, 2020

HSSC Exams Practice Set 2020

Q 1. Union Railway Minister Shri Piyush Goyal recently dedicated India's first Railway University to the nation. This university is in _________. 
A. Jagadhri 
B. Patiala 
C. Jodhpur 
D. Vadodara
Ans. D. Vadodara

Q 2. Who was the British Governor General when India became a free nation? 
A. Sir Winston Churchill 
B. Lord Mountbatten 
C. Clement Richard Attlee 
D. Viscount Wavell 
Ans. B. Lord Mountbatten 

Q 3. The ________ community demonstrated one of the earliest "Chipko Movement" to prevent felling of trees and destruction of forests. 
A. Ahir 
B. Ghujjar 
C. Bania 
D. Bishnoi 
Ans. D. Bishnoi 

Q 4. Yakshagana is an important _______ of Karnataka and some parts of Kerala. 
A. Folk music 
B. Folk theatre 
C. Classical dance 
D. Classical music
Ans. B. Folk theatre 

Q 5. Kunal, the pre-harappan site, was discovered in Haryana at _____________. 
A. Hisar 
B. Fatehabad 
C. Sirsa 
D. Bhiwani
Ans. B. Fatehabad 

Q 6. When the President rule was imposed for the first time on Haryana State, who was the President of India? 
A. Shri Rajendra Prasad 
B. Shri V.V. Giri 
C. Dr Zakir Hussain 
D. Shri S. Radhakrishnan
Ans. C. Dr Zakir Hussain 

Q 7. Prithvi Raj Chauhan was defeated in the Second Battle of Tarain by __________. 
A. Mahmud Ghazni 
B. Muhammad Ghori 
C. Qutb-ud-din Aibak 
D. Akbar
Ans. B. Muhammad Ghori 

Q 8. As on 1-April-2019, Shri Satyadev Narayan Arya is the current _______ of Haryana. 
A. Speaker of the Assembly 
B. Chief Electoral Officer 
C. Chief Justice 
D. Governor
Ans. D. Governor

Q 9. Under the recently announced Uchch Shiksha Loan Yojana by the Haryana Government, which of the following is NOT a criterion for eligibility? 
A. The applicant should be the permanent residence of Haryana. 
B. The applicant should be at least 12th passed.
C. The age of girl should be 18 years or above. 
D. The girl must belong to any of the Scheduled classes.
Ans. D. The girl must belong to any of the Scheduled classes.

Q 10. As on 1-April-2019, Shri Krishan Pal Gurjar serves as the Minister of State for Social Justice and Empowerment in Government of India. He was elected from __________ constituency in Haryana. 
A. Ambala 
B. Jind 
C. Faridabad 
D. Sirsa
Ans, C. Faridabad 

Q 11. How many players from Haryana found a place in the recently announced World Cup Squad for the ICC World Cup 2019? 
A. 0 
B. 1 
C. 2 
D. 3
Ans. B. 1 

Q 12. The Defence Minister of India formally inaugurated the Information Fusion Centre - Indian Ocean Region (IFC-IOR) at ________, Haryana. 
A. Gurugram 
B. Panchkula 
C. Ambala 
D. Panipat
Ans. A. Gurugram 

Q 13. In the ________ dance form, girls stand in two rows and the song is in the form of questions and answers between the girls. 
A. Loor 
B. Dhamal 
C. Daph 
D. Gugga
Ans. A. Loor 

Q 14. _________ dance is exclusively performed by men. 
A. Gugga dance 
B. Daph 
C. Raas Leela 
D. Phag
Ans. A. Gugga dance 

Q 15. Who was the first official state poet of Haryana? 
A. Nishchal Das 
B. Vakpatiraja 
C. Vishnu Prabhakar 
D. Uday Bhanu Hans
Ans. D. Uday Bhanu Hans

Q 16. Which is the second highest literary award in India?
A. Sahitya Academi Award 
B. Sahitya Academi Fellowship 
C. Jnanpith 
D. Saraswati Samman
Ans. A. Sahitya Academi Award 

Q 17. Sahitya academy recognizes _______ Indian languages and one literary award is given for works in each language. 
A. 22 
B. 20 
C. 24 
D. 18
Ans. C. 24 

Q 18. The river Markhanda is the tributary of _________ river. 
A. Ghaggar 
B. Yamuna 
C. Kaushalya 
D. Dangri
Ans. A. Ghaggar 

Q 19. Which canal emerges from the Hatni kund barrage (Dam)?
A. Bhiwani Canal 
B. Western Yamuna Canal 
C. Indira Gandhi Canal 
D. Gurgaon Canal
Ans. B. Western Yamuna Canal 

Q 20. Where is Kaushalya dam located? 
A. Palwal 
B. Pinjore 
C. Mohan Nagar 
D. Babiyal
Ans. B. Pinjore 

Q 21. Identify the district that is irrigated by the Western Yamuna Canal.
A. Jhajjar 
B. Faridabad 
C. Sonipat 
D. Mahendragarh
Ans. C. Sonipat 

Q 22. How many deer parks are there in Haryana? 
A. 1 
B. 2 
C. 4 
D. 0
Ans. A. 1 

Q 23. Each municipal area is divided into territorial constituencies known as _______. 
A. Panchayat 
B. Wards 
C. Zila Samiti 
D. Districts
Ans. B. Wards 

Q 24. Executive Powers of Municipal Corporations are vested in___________. 
A. Deputy Mayor 
B. District Judge 
C. Municipal Commissioner 
D. Mayor
Ans. C. Municipal Commissioner 

Q 25. Who appoints the Deputy Mayor of Municipal Corporations? 
A. Municipal Commissioner 
B. Mayor 
C. Councellor 
D. District Judge
Ans. B. Mayor 

Q 26. To open find window, which function key is used? 
A. F1 
B. F2 
C. F3 
D. F4
Ans. C. F3 

Q 27. Which is the best-known bird sanctuary in Haryana? 
A. Sultanpur 
B. Bharatpur 
C. Rajaji 
D. Sariska
Ans. A. Sultanpur 

Q 28. The Chief Minister of Haryana, Manohar Lal Khattar, launched the 'Mhara Gaon Jagmag Gaon' on July 1, 2015. What is the main aim of this scheme? 
A. Build toilets in villages 
B. Paint the villages in a uniform colour 
C. Provide 24-hour uninterrupted power supply to villages 
D. Keep the villages neat and clean
Ans. C. Provide 24-hour uninterrupted power supply to villages 

Q 29. Which of the following option represents storage unit from largest to smallest? 
A. Bits, Bytes, Kilobytes, Megabytes 
B. Bytes, Bits, Kilobytes, Megabytes 
C. Megabytes, Kilobytes, Bytes, Bits 
D. Megabytes, Kilobytes, Bits, Bytes
Ans. C. Megabytes, Kilobytes, Bytes, Bits 

Q 30. Pick the odd one out. Uranium, Radium, Caesium, Calcium 
A. Uranium 
B. Radium 
C. Calcium 
D. Caesium
Ans. C. Calcium 

Q 31. Choose the correct option that best expresses a relationship SIMILAR to that expressed in this pair: Perseverance: Success :: 
A. Curiosity:Knowledge 
B. Money : Wealth 
C. Student:Book 
D. Dance : Performance
Ans. A. Curiosity:Knowledge



















3 comments:

  1. मेरे दोस्त ने मुझे ये Best Book For Haryana GK 2021 के लिए बताई है, मुझे तो ये बहुत अछि लगी आप भी अगर हरयाणा में जल्दी नौकरी पाना चाहते है तो आप हरयाणा सामान्य ज्ञान के लिए इन किताबों को जरूर पढ़ो

    ReplyDelete
  2. Thanks for sharing this informative post. black hair tips in hindi

    ReplyDelete
  3. बहुत ही अछि जानकारी दी है भाई ने! Apna Wordpress Blog kaise banaye - Complete Information In hindi

    ReplyDelete