Wednesday, January 22, 2020

English Practice Paper for HSSC Recruitment Tests

Q 1. __________ is the synonym of "RESOLUTE".
A. Shy 
B. Stubborn
C. Soft 
D. Decision
Ans. B. Stubborn

Q 2. __________ is the antonym of "ANNOYED".
A. Irritated 
B. Pleased
C. Not well known 
D. Hired
Ans. B. Pleased

Q 3. Identify the meaning of the idiom "keep your fingers crossed".
A. Ready for a quarrel 
B. Be ready to answer
C. Hope for a good outcome 
D. Restrict someone from doing a harsh act
Ans. C. Hope for a good outcome 

Q 4. The sentence has an incorrect phrase, which are shown in bold and underlined. Select the option that is the correct phrase to be replaced so that the statement is grammatically 
correct.
"I waited for you since 9 o'clock in the morning".
A. shall wait 
B. was waiting
C. am waiting 
D. have been waiting
Ans.D. have been waiting

Q 5. Complete the sentence by choosing the correct form of the verb given in brackets.
While she was in that country she spent her holidays ____ (visit) art houses.
A. always visiting 
B. visit
C. visiting 
D. visited
Ans. C. visiting 

Q 6. __________ is the synonym of "BIGOTRY".
A. Bias 
B. Twice- Married
C. Bipolar 
D. Equality
Ans. A. Bias 

Q 7. __________ is the antonym of "SPLENDID".
A. Ordinary 
B. Beautiful
C. Expensive 
D. Grand
Ans. A. Ordinary

Q 8. Identify the meaning of the idiom "explore all avenues".
A. Try everything to find a solution or to get the desired result
B. Define various solutions to a problem
C. Try and restrict intrusions 
D. Search for the route
Ans. A. Try everything to find a solution or to get the desired result

Q 9. The sentence has an incorrect phrase, which are shown in bold and underlined. Select the option that is the correct phrase to be replaced so that the statement is grammatically correct.
"Maria found the gold coin as she cleans the floor".
A. while she cleaned 
B. when she cleans
C. while cleaning 
D. when she had cleaned
Ans. C. while cleaning

Q 10. Complete the sentence by choosing the correct form of the verb given in brackets.
I like to _________ (hear) music when I am tired.
A. listened 
B. heard
C. hearing 
D. hear
Ans. D. hear

Q 11. __________ is the synonym of "PECULIAR".
A. Common 
B. Preferred 
C. Required 
D. Strange
Ans. D. Strange

Q 12. __________ is the antonym of "WEIRD".
A. Strange 
B. Peculiar 
C. Normal 
D. Odd
Ans. C. Normal 

Q 13. Identify the meaning of the idiom "whole bag of tricks".
A. Being tricky 
B. No clues 
C. Selfish 
D. Every possibility
Ans. D. Every possibility

Q 14. The sentence has an incorrect phrase, which are shown in bold and underlined. Select the option that is the correct phrase to be replaced so that the statement is grammatically correct. "Why should the candidates be afraid of English Language is not clear."
A. they should be 
B. the candidates be fearing 
C. the candidates should be 
D. should they be
Ans. C. the candidates should be

Q 15. Complete the sentence by choosing the correct form of the verb given in brackets. The student group ___ (work) as volunteers in several rural areas.
A. were working 
B. is working 
C. have worked 
D. are working
Ans. B. is working

Q 16. __________ is the synonym of "MOROSE".
A. Happy 
B. Rough 
C. Depressed 
D. Cheer
Ans. C. Depressed 

Q 17. __________ is the antonym of "SUMMIT".
A. Present 
B. Base 
C. Peak 
D. Crown
Ans. B. Base 

Q 18. Identify the meaning of the idiom "spill the beans".
A. Gossip around 
B. Reveal secret information unintentionally 
C. Talk about someone who is not present there 
D. Perform an unwanted task
Ans. B. Reveal secret information unintentionally 

Q 19. The sentence has an incorrect phrase, which are shown in bold and underlined. Select the option that is the correct phrase to be replaced so that the statement is grammatically correct. "Pritam asked the team if they thought he was right and the team answered that he did".
A. that he did right 
B. that they did 
C. that was right 
D. that they think
Ans. B. that they did 

Q 20. Complete the sentence by choosing the correct form of the verb given in brackets. I used to___ (play) chess after work.
A. play 
B. played 
C. playing 
D. be playing
Ans. A. play 

1 comment:

  1. अगर आप हरयाणा में नौकरी करना चाहते है और आप hssc exam की तैयारी कर रहे है तो हम आपके लिए लेकर आए है HSSC Mock Test Online

    ReplyDelete