Tuesday, February 6, 2018

उपसर्ग से आशय और संस्कृत के उपसर्ग

उपसर्ग-

वे शब्द या अक्षर जो किसी अन्य शब्द या अक्षर से पहले लग कर उसके अर्थ में परिवर्तन कर देते हैं, उपसर्ग कहलाते हैं| 
हिंदी, संस्कृत, अरबी, फारसी और अंग्रेजी सभी भाषाओँ में उपसर्ग प्रयोग होते हैं| सबसे पहले भाषाओँ की जननी कहलाने वाली संस्कृत के उपसर्गों का अध्ययन करते हैं-

संस्कृत के उपसर्ग-

अ- अन्याय, अभाव, अशिक्षित, अहिंसा, अज्ञान  आदि 
अति- अत्यंत, अत्याचार, अतियुत्तम|
अधि- अध्यक्ष, अध्यादेश, अधिकार, अधिनियम|
अनु- अनुकरण, अनुकूल, अनुचर, अनुज, अनुरोध, अनुभव, अनुवाद, अनुरूप|
अप- अपमान, अपयश, अपव्यय, अपशब्द, अपहरण|
अभि- अभिनेता, अभिमान, अभिभाषण, अभिनेता, अभियान, अभ्यास|
अव- अवकाश, अवगुण, अवसर, अवमूल्यन, अवनति|
आ- आकर्षण, आगमन, आरक्षण, आजन्म, आदान|
उप- उपकार, उपदेश, उपनाम, उपमंत्री, उपवन, उपस्थित|
दुर- दुर्गुण, दुर्घटना, दुर्जन, दुर्दशा, दुराचार, दुर्लभ|
दुस- दुष्कर, दुष्कर्म, दुस्साहस|
निर- निर्जन, निर्दोष, निर्भय, निर्दोष, निर्यात|
निस्- निष्काम, निश्चल, निस्तेज, निस्संदेह|
नि- निबंध, नियम, नियुक्ति, निरोध, निवारण, निवास, निषेध|
परा- पराक्रम, पराजय, परामर्श, पराभव|
परि- परिक्रमा, परिचय, परिणाम, परिधि, परिवर्तन, परीक्षा|
प्र- प्रगति, प्रचार, प्राचार्य, प्रबल, प्राध्यापक, प्रयत्न|
प्रति- प्रतिकूल, प्रतिदिन, प्रतिनिधि, प्रतिबिम्ब, प्रत्यक्ष, प्रतिष्ठा|
वि- विक्रय, विजय, विदेश, विभाग, विपक्ष, वियोग, विज्ञान|
सम् (सं)- संकल्प, संगम, सम्मान, सम्मति, सम्मुख, संरक्षण, संविधान, सम्पूर्ण, संयम, संतोष|
सु- सुगम,  सुदूर, सुपुत्र, स्वच्छ, स्वागत, सुलभ, सुधिक्षित|
अंतर (अंत:)- अंतर्राष्ट्रीय, अंतरजातीय, अंत:प्रांतीय, अन्तर्मुखी|
कु- कुकर्म, कुचक्र, कुपित, कुपात्र, कुरूप|
पुनर्- पुनर्जन्म, पुनरुत्थान, पुनर्विवाह|
प्राक्- प्राक्कथन, प्रागैतिहासिक |
स- सजातीय, सजीव, सफल|
सह- सहकारी, सहगान, सहपाठी, सहमति, सहोदर|
सत्- सत्कर्म, सद्गति, सदाचार, सत्पुरुष|
अध्: अधोगति, अधोपतन, अधोमुखी|
बहित् (बहिर्)- बहिष्कार, बहिर्मुखी, बहिर्गमन|
स्व- स्वकेंद्रित, स्वचालित, स्वतंत्र, स्वराज्य|
पुरा- पुरातन, पुरातत्व|
चिर- चिरकालीन, चिरजीवी, चिरस्थायी|
सं- समकालीन, समतल||
      

Saturday, September 16, 2017

General Knowledge Question-Answers

Q.1. In Haryana, King Janmejay is associated with which of the following city ?
(A) Jajjar (B) Safeedo (C) Jind (D) Jagadhari
Ans. Safeedo
Q.2. Vikas starts walking straight towards East. After walking 75 metres he turns to the left and walks 25 metres straight. Again he turns to the left, walks a distance of 40 metres straight, again he turns to the left and walks a distance of 25 metres. How far is he from the starting point ?
(A) 140 m (B) 50 m (C) 115 m (D) 35 m
Ans. 35 M
Q.3. Mudumalai Wildlife Sanctuary is located in the state of
(A) Kerala  (B) Karnataka (C) Tamil Nadu (D) Andhra Pradesh
Ans.  Tamil Nadu 
Q.4. National Milk Production Research Institute is located in which of the following city ?
(A) Panipat (B) Yamunanagar (C) Karnal (D) Faridabad
Ans. Karnal 
Q.5. Face value of each share is 25. It is sold at a premium of 3. How many of these shares can be purchased by investing 5,600 ?
(A) 224 (B) 1533.3 (C) 240 (D) 200
Ans. 200
Q.6. Ajit was born 5 years before Rajesh, Rajesh is 3 years younger to Aneesh.
If Ajit is now 17 years old, how old is Aneesh ?
(A) 12 years (B) 15 years (C) 19 years (D) 8 years
Ans. 15 years
Q.7. The world famous Ajanta caves are situated in the State of
(A) Madhya Pradesh (B) Maharashtra
(C) Karanataka (D) Orissa
Ans. Maharashtra
Q.8. In which city Kanod’s fort is situated ?
(A) Narnaul (B) Mahendragarh (C) Thanesar (D) Hansi
Ans. Mahendragarh
Q.9. ‘Dead Sea’ is located in
(A) Philippines (B) Israel (C) Lebanon (D) Holland
Ans. Israel 
Q.10. First Governor General of India, after independence was
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Rajendra Prasad
(C) Climent Atlee
(D) Lord Mountbatten
Ans. Lord Mountbatten
Q.11. Natyashastra, in which all performing arts are well structured is a work of
(A) Bhavabhooti (B) Bhasa (C) Bharatamuni (D) Kalidasa
Ans. Bharatamuni
Q.12. Which disease has been eliminated from the world by vaccination ?
(A) Typhoid (B) Malaria (C) Small pox (D) TB
Ans. Small pox
Q.13. Which of the following sage’s monastery is situated in Asthal Bohar ?
(A) Kapil (B) Chyawan (C) Ved Vyas (D) Mastnath
Ans. Mastnath
Q.14. December 22, the day on which genius Srinivas Ramanujan was born would be celebrated as
(A) National Members Day (B) National Mathematics Day
(C) Numerical Mathematics Day (D) National Science Day
Ans. National Mathematics Day
Q.15. Acid found in lemon is
(A) Citric acid (B) Acetic acid (C) Tartaric acid (D) Nitric acid
Ans. Citric acid
Q.16. Most of the part of Haryana is
(A) Desert (B) Plain (C) Hilly (D) Fenland
Ans. Plain
Q.17. Myanmar is the new name of
(A) Mali (B) Bali (C) Burma (D) Bhutan
Ans. Burma
Q.18. Which is not a Rabi crop ?
(A) Wheat (B) Maize (C) Gram (D) Mustard
Ans. Maize
Q.19. International Worker’s Day is celebrated on
(A) April 14 (B) May 1 (C) August 1 (D) May 10
Ans. May 1
Q.20. Enzymes are
(A) Carbohydrates (B) Fats (C) Proteins (D) Vitamins
Ans.  Proteins
Q.21. State of Goa has _________ districts.
(A) 2 (B) 3 (C) 4 (D) 5
Ans. 2
Q.22. Which Vitamin is synthesized when skin is exposed to sunlight ?
(A) Vit. A (B) Vit. B6 (C) Vit. C (D) Vit. D
Ans.  Vit. D
Q.23. Which of the following national route is not passes through Haryana ?
(A) NH 5 (B) NH 2 (C) NH 1 (D) NH 10
Ans. NH 5 
Q.24. “Wings of fire” is a book authored by
(A) Atal Bihari Vajpayee (B) Amit Chaudhary
(C) A.P.J. Abdul Kalam (D) Girish Karnad
Ans. A.P.J. Abdul Kalam
Q.25. Kathakali is a dance form of
(A) Karnataka (B) Kerala (C) Tamil Nadu (D) Andhra Pradesh
Ans. Kerala
Q.26. ‘Birju Maharaj’ is a famous exponent of
(A) Kathak dance (B) Sitar (C) Tabla (D) Sarangi
Ans. Kathak dance

General Knowledge Questions for HSSC Exams.

Q.1. The length and breadth of a rectangle are 8 cm and 6 cm respectively. Find the length of its diagonal.
(A) 12 cm (B) 11 cm (C) 10 cm (D) 9 cm
Ans. 10 cm
Q.2. D is the daughter of A. B is the wife of the father of the sister of D. How is A related to B ?
(A) Son (B) Grandson (C) Husband (D) Son-in-law
Ans. Husband 
Q.3. Expand UPSC.
(A) United Public Service Community (B) Union Public Service Commission
(C) United Public Service Centre (D) Union Public Security Commission
Ans. Union Public Service Commission
Q.4. What is the name of the garden situated in Pinjore ? 
(A) Yadavendra Garden (B) Karna Lake Garden 
(C) Rose Garden (D) Sultanpur 
Ans. Yadavendra Garden 
Q.5. When a book is sold for Rs. 60, there is a profit of Rs. 10. What is the percentage of profit ? 
(A) 20% (B) 16.25% (C) 12% (D) 15% 
Ans. 20% 
Q.6. C is taller than A but shorter than B. E is taller than B but shorter than D. Who is the tallest ? 
(A) A (B) D (C) B (D) C 
Ans. D 
Q.7. Ashwaghosha who lived in the court of king _________ wrote Buddha Charita. 
(A) Kaniska (B) Babur (C) Vikramaditya (D) Ashoka 
Ans. Kaniska 
Q.8. In Kurukshetra district, where is the sugar mill located ?
(A) Shahabad (B) Ladwa (C) Pehwa (D) Thanesar
Ans. Shahabad
Q.9. 80/?=?/20
(A) 50 (B) 40 (C) 30 (D) 20
Ans. 40
Q.10. Raju walks 25 m straight towards west, then turns right and walks 20 m straight, then turns right and walks 50 m straight, then turns right and walks straight 20 m and again turns right and walks straight for 20 m. How far is he from his starting point ?
(A) 30 m (B) 10 m (C) 5 m (D) 15 m
Ans. 5 CM
Q.11. The capital city of Chalukya was
(A) Srirangapatna (B) Badami (C) Madhurai (D) Kanchipuram
Ans. Badami
Q.12. In which district is the Gharounda Nagar situated ?
(A) Karnal (B) Kaithal (C) Panipat (D) Jind
Ans. Karnal 
Q.13. Security Council of UNO consists of ______ permanent members.
(A) 3 (B) 4 (C) 5 (D) 6
Ans. 5
Q.14. Who was the first non-congress Chief Minister of Haryana ?
(A) Chaudhary Bansilal (B) Rao Virendra Singh
(C) Chaudhary Devilal (D) Pandit Bhagwat Dayal Sharma
Ans. Rao Virendra Singh
Q.15. Who is regarded as the pioneer of white revolution in India ?
(A) Dhiru Bhai Ambani (B) Varghese Kurian
(C) Swaminathan (D) S. K. Birla
Ans. Varghese Kurian
Q.16. ? % of 150 = 40
(A) 3/80 (B) 5/80
(C) 26/2/3 (D) 3/3/4
Ans. 26/2/3
Q.17. The market value of a share of 􀀀 100 is 􀀀 120. A person invests 􀀀 24,000 in
this share. If the dividend declared is 10%, what is his earnings in that year ?
(A) 􀀀 2,200 (B) 􀀀 2,050 (C) 􀀀 2,000 (D) 􀀀 1,200
Ans. 2200
Q.18. In 1857, which of the following Nawab of Farukh Nagar took on British ?
(A) Muhammad Tughlaq (B) Balban (C) Gyasuddin (D) Dalel Khan
Ans. Gyasuddin
Q.19. Raja Ravi Varma was a
(A) Painter (B) Musician (C) Dancer (D) None of these
Ans. Painter
Q.20. A basket contains different coloured flowers. Colour of all but 6 is rose, colour of all but 6 is red, colour of all but 6 is white. What is the total number of flowers in the basket ?
(A) 6 (B) 12 (C) 18 (D) 9
Ans. 9
Q.21. _________ is regarded as the architect of the Indian Constitution.
(A) Jawaharlal Nehru (B) Bal Gangadhar Tilak
(C) B. R. Ambedkar (D) C. Rajagopalachari
Ans. B. R. Ambedkar
Q.22. Which canal of Haryana is originates from place called Tajewala ?
(A) Gurgaon canal (B) Bhakhra canal
(C) Western Yamuna canal (D) Bhiwani canal
Ans. Western Yamuna canal
Q.23. FAVOUR : GBWPVS : : INFORM : ?
(A) JKLMNO (B) JOGPSN (C) JGOPNS (D) JPOGSN
Ans. JOGPSN
Q.24. PRINCE : ECNIRP : : ACTIVE : ?
(A) EVITAC (B) EVITCA (C) VEITCA (D) EVTICA
Ans. EVITCA
Q.25. Sihi village is considered as the birth place of which poet saint ?
(A) Saint Ravidas (B) Saint Haridas
(C) Saint Surdas (D) Saint Tulsidas
Ans. Saint Surdas 
Q.26. How many shares of Rs. 100 sold at a discount of 15% can be purchased by investing Rs. 7,225 ?
(A) 75 (B) 85 (C) 95 (D) 115
Ans. 85
Q.27. Find the missing item in the following series from the alternatives provided.
4, 7, 11, 18, 29, 47, ?, 123, 199
(A) 87 (B) 71 (C) 76 (D) 82
Ans. 76
Q.28. Metro first reached in which city of Haryana ?
(A) Gurgaon (B) Sonipat (C) Faridabad (D) Rohtak
Ans. Gurgaon 
Q.29. In a certain code language, ‘1, 2, 3’ means ‘bright little boy’, ‘1, 4, 5’ means ‘tall big boy’ and ‘6, 3, 7’ means ‘beautiful little flower’. Which numerical in that language means ‘bright’ ?
(A) 7 (B) 2 (C) 6 (D) 5
Ans. 2
Q.30. Kurukshetra’s Sthaneshwar temple was rebuilt by whom ?
(A) By Raja Harshawardhan (B) By Maratha Sadashiv Rao
(C) By Prabhakar Wardhan (D) By Chandragupt Vikramaditya
Ans. By Maratha Sadashiv Rao

Saturday, September 9, 2017

General Knowledge Quiz from HSSC Papers 2017

Q 1. During which mela, people offer "Pinda Pradhan" to their ancestors? 
A. Surya Grahan Mela B. Jaganath Mela C. Surajkund Mela D. Pehowa Mela
Ans. Pehowa Mela
Q 2. Surya Grahan Mela is held in _________. 
A. Kurukshetra B. Karnal C. Sirsa D. Jind
Ans. Kurukshetra
Q 3. Daman, Kurti and Chunder are Haryanvi ________ attire. 
A. Men's B. Women's C. Kid's D. Police
Ans. Women's
Q 4. In 1937 _________ mill was established in Haryana. 
A. Calico B. Bhiwani C. Haryana rice D. Bansal spinning
Ans. Bhiwani
Q 5. Badkal Lake is situated in _________. 
A. Faridabad B. Hisar C. Pinjore D. Ambala
Ans. Faridabad 
Q 6. Where is the Motilal Nehru school of sports situated at Haryana? 
A. Gurugram B. Sonepat C. Sirsa D. Pinjore
Ans. Sonepat
Q 7. _________ has a network of tourist complexes, named after birds? 
A. Delhi B. Uttar Pradesh C. Punjab D. Haryana
Ans. Haryana
Q 8. As per 2011 census Haryana ranks _____ among states, in terms of population. 
A. 13th B. 15th C. 19th D. 17th
Ans. 17th
Q 9. Who among the following Indian cricketers hails from Haryana? 
A. Parthiv Patel B. Sachin Tendulkar C. Kapil Dev D. Rahul Dravid
Ans. Kapil Dev
Q 10. ________, is an Indian born space scientist who died in space mission on 1st Feb, 2003.
A. Kalpana Chawla B. Rakesh Sharma C. Smriti Chawla D. Sakuntala Devi
Ans. Kalpana Chawla 
Q 11. The Tomb of Ibrahim Lodi is situated at ________. 
A. Rewari B. Panipat C. Sonipat D. Hisar
Ans. Panipat
Q 12. How many districts of Haryana are considered in NCR region? 
A. 8 B. 10 C. 13 D. 15
Ans. 13
Q 13. The glory and strength of which of the cities of Haryana was discussed in the book written by the Chinese traveller Huen-Tsang? 
A. Karnal B. Thaneshwar C. Gurugram D. Kurukshetra
Ans. Thaneshwar
Q 14. _________ introduced Urdu poetry (Shairi) to Indian audience. 
A. Mahendernath B. Ayodhya Prasad Goyaliya C. Joginder Singh D. Bagg Singh
Ans. Ayodhya Prasad Goyaliya
Q 15. In which puran the name of Haryana was Hariyala. 
A. Vaman Puran B. Prithvi Puran C. Puran Katha D. Skand Puran
Ans. Skand Puran
Q 16. Who among the poets below is known as 'Shakespeare of Haryana'. 
A. Lakhmi Chand B. Hemraj Nirgam C. Murari Lal Sharma D. Hari Lal
Ans. Lakhmi Chand
Q 17. Who among the following is the present Union minister for Steel? 
A. Raj Kumar Saini B. Ramesh Chander C. Birender Singh D. Ashwini Kumar
Ans. Birender Singh
Q 18. According to 2011 census what is the literacy percentage in Haryana? 
A. 75.55 B. 64.8 C. 63.9 D. 68.5
Ans. 75.55
Q 19. _________is the state bird of Haryana. 
A. Parrot B. Peacock C. Black Francolin (Kala Teetar) D. Koyal
Ans. Black Francolin (Kala Teetar)
Q 20. Who is considered as the father of Bhakra Dam? 
A. Chaudhary Bhupinder Singh B. Chaudhary Pandit Ram 
C. Chaudhary Chotu Ram D. Chaudhary Prithvi Singh
Ans. Chaudhary Chotu Ram
Q 21. What is the ancient name of Jind? 
A. Jayantipuri B. Irdar C. Kannaur D. Gurugram
Ans. Jayantipuri
Q 22. In 1947 when India was declared Independent, which of the following states was Haryana a part? 
A. Delhi B. Punjab C. Madhya Pradesh D. Rajasthan
Ans. Punjab 
Q 23. Bhangra is the folk dance of __________. 
A. Rajasthan B. Punjab C. Uttar Pradesh D. Maharashtra
Ans. Punjab 
Q 24. In India, who appoints the Chief Justice? 
A. The President B. The Prime Minister 
C. The Chief Election Commissioner D. The Union Cabinet
Ans. The President 
Q 25. _________ is measured by Richter scale. 
A. Tsunami B. Earthquake C. Tornado D. Avalanche
Ans. Earthquake
Q 26. Jaipur Literature Festival is held once every _______. 
A. Quarter B. Two Years C. Year D. Half year
Ans. Year
Q 27. Indian Space Research Organisation (ISRO) launched 104 satellites in a single mission in its 39th flight ________. 
A. PSLV-C27 B. PSLV-C37 C. PSLV-C36 D. GSAT-17
Ans. PSLV-C37
Q 28. Shravanabelagola is a pilgrimage centre for ____. 
A. Jains B. Buddhists C. Sikhs D. Hindus
Ans. Jains
Q 29. Who was the last ruler of the Mughal dynasty? 
A. ShahJahan B. Aurangzeb C. Bahadur Shah II D. Mohammad Shah
Ans. Bahadur Shah II
Q 30. A non-metal which is a conductor of electricity: 
A. Graphite B. Mercury C. Iodine D. Diamond
Ans. Graphite
Q 31. In which of the human body parts are villi present? 
A. Gall bladder B. Liver C. Large intestine D. Small intestine
Ans. Small intestine
Q 32. Which of the following organisms are first order consumers? 
A. Omnivores B. Carnivores C. Herbivores D. Decomposers
Ans. Herbivores
Q 33. Which of the following acid is formed as a result of protein decomposition in the human body? 
A. Carbonic acid B. Amino acid C. Phosphoric acid D. Lactic acid
Ans. Amino acid 
Q 34. Which of the following gases is NOT an oxidizing agent? 
A. Oxygen B. Carbon Dioxide C. Nitrogen D. Hydrogen
Ans. Hydrogen
Q 35. Which of the following optical phenomenon is used in movie projectors? 
A. Shadow B. Persistence of vision C. Interference D. Mirage
Ans. Persistence of vision
Q 36. Any energy that is stored is called _______. 
A. Potential energy B. Kinetic energy C. Electric energy D. Gravitational energy
Ans. Potential energy
Q 37. Which of the following instruments is used to detect the direction of the electric current? 
A. Voltmeter B. Ammeter C. Galvanometer D. Thermometer
Ans. Galvanometer

Sunday, August 20, 2017

Haryana G.K. from HSSC Written Tests held in 2017

Q 1. Where was the first Post Office Passport Seva Kendra opened in Haryana? 
A. Karnal B. Faridabad C. Hisar D. Sonipat
Ans. Karnal 
Q 2. Which city was the capital of Harsha Vardhana? 
A. Indraprastha B. Swarnaprastha C. Panipat D. Thanesar
Ans. Thanesar
Q 3. Who played the role of Mahavir Singh Phogat in the movie Dangal? 
A. Shah Rukh Khan B. Salman Khan C. Aamir Khan D. Saif Ali Khan
Ans. Aamir Khan 
Q 4. Bhat-Bharti, Satyagrahi Prahlad, Meera, Matwali and Satsai were poetic works of ________ . 
A. Khushiram Sharma B. Shriram Sharma 
C. Tulsidas Sharma Dinesh D. Deendayal Sharma
Ans. C. Tulsidas Sharma Dinesh
Q 5. River Yamuna is the second largest tributary of _______ . 
A. Ganges B. Indus C. Narmada D. Sutlej
Ans. Ganges
Q 6. Who among these cricketers claimed 400 wickets and 5000 runs?
A. Ajit Agarkar B. Amit Mishra C. Kapil Dev D. Manoj Prabhakar
Ans. Kapil Dev 
Q 7. The National Dairy Research Institute is situated in _________. 
A. Faridabad B. Rewari C. Sonipat D. Karnal
Karnal
Q 8. In which district is Banawali situated, where evidence of the Indus Valley Civilization was found? 
A. Karnal B. Fatehabad C. Rewari D. Kurukshetra
Ans. Fatehabad
Q 9. Who is the current Governor of Haryana? 
A. Padmanabha Acharya B. Kaptan Singh Solanki 
C. Banwarilal Purohit D. Ram Nath Kovind
Ans. Kaptan Singh Solanki 
Q 10. Who is the leader of the Indian National Lok Dal? 
A. Bhupendar Singh Hooda B. Chaudary Bansi Lal 
C. Pawan Pandit D. Om Prakash Chautala
Ans. Om Prakash Chautala
Q 11. The official language of Haryana is _______ . 
A. Haryanvi B. Punjabi C. Tamil D. Hindi
Ans. Hindi
Q 12. Which among the under mentioned rivers, does NOT flow in Haryana? 
A. Ghaggar B. Gomti C. Yamuna D. Indori
Ans. Gomti 
Q 13. _______ was declared as the 22nd district of Haryana. 
A. Charkhi Dadri B. Yamunanagar C. Jind D. Mewat
Ans. Charkhi Dadri 
Q 14. _______ is the oldest All India Radio in Haryana. 
A. Kurukshetra B. Gurgaon C. Hisar D. Rohtak
Ans. Rohtak
Q 15. ___________ was the first film in Haryanvi language. 
A. Chandrawal B. Dharti C. Beera Shera D. Bahurani
Ans. Dharti
Q 16. Baisakhi festival is celebrated in the month of _________.
A. January B. October C. September D. April
Ans. April
Q 17. Loor dance is generally performed during the festival of __________. 
A. Holi B. Diwali C. Sankaranti D. Navratri
Ans. Holi 
Q 18. The State bird of Haryana is ___________ . 
A. Black Mynah B. Black Cuckoo C. Eagle D. Black Francolin
Ans. Black Francolin
Q 19. King Pulakesin II, who defeated Harsha Vardhana, belonged to _______ dynasty. 
A. Kadamba B. Pallava C. Pushyabhuti D. Chalukya
Ans. Chalukya
Q 20. Who was appointed Haryana's brand ambassador for 'Beti Bachao, Beti Padhao'? 
A. Sakshi Malik B. Sania Mirza C. Mary Kom D. Saina Nehwal
Ans. Sakshi Malik
Q 21. Who among the following is referred to as “Gandhi of Haryana”? 
A. Gopala Krishna Gokhale B. Mool Chand Jain 
C. Sardar Vallabhai Patel D. Subhash Chandra Bose
Ans. Mool Chand Jain
Q 22. Akshay Kumar won the National award for his movie ________ . 
A. Air lift B. Houseful 3 C. Dishoom D. Rustom
Ans. Rustom
Q 23. Which among the following dams is located in Haryana? 
A. Bhakra Nangal Dam B. Anangpur Dam C. Damsal Dam D. Ranjit Sagar Dam
Ans. Anangpur Dam
Q 24. River Yamuna enters Haryana from __________ district. 
A. Faridabad B. Karnal C. Yamunanagar D. Gurugram
Ans. Yamunanagar
Q 25. Which is the first University in Haryana? 
A. Chaudhary Charan Singh Haryana Agricultural University 
B. Central University of Haryana 
C. Maharishi Dayanand University 
D. Guru Jambheswar University of Science and Technology
Ans. Chaudhary Charan Singh Haryana Agricultural University
Q 26. Which district in Haryana has the maximum forest cover? 
A. Kurukshetra B. Karnal C. Panchkula D. Faridabad
Ans. Panchkula
Q 27. Which is the most famous buffalo breed in Haryana? 
A. Sahiwal B. Gir C. Murrah D. Tharparkar
Ans. Murrah
Q 28. Haryana's National Institute of Technology (NIT) is located in _______ . 
A. Karnal B. Kurukshetra C. Sonepat D. Faridabad
Ans. Kurukshetra 
Q 29. Haryana occupies ____ % of the total land area in the country. 
A. 1.34 B. 2.58 C. 3.25 D. 2.76
Ans. 1.34
Q 30. Haryana is surrounded by Delhi on _________ sides. 
A. 2 B. 1 C. 3 D. 4
Ans. 3
Q 31. Randeep Hooda is a/an _____. 
A. Politician B. Actor C. Cricketer D. Wrestler
Ans. Actor
Q 32. According to __________ Haryana is originated from the word 'Aryana' 
A. A.C. Das B. R.K. Mukherji C. Dr. H.R. Gupta D. D.N. Jha
Ans. Dr. H.R. Gupta
Q 33. The dance form where female roles are played by men in Haryana is _____. 
A. Loor B. Gugga C. Phag D. Saang
Ans. Saang
Q 34. Where is the Glass mosque located? 
A. Gurugram B. Rohtak C. Yamunanagar D. Sirsa
Ans. Rohtak